Vanke Experience Center by Urbanus


 Image: http://www.chinese-architects.com

The Vanke Experience Center by Urbanus is located in Shenzhen, China. It is the research facility of Vanke China, the largest real estate developer in the country.

 Image: http://www.chinese-architects.com

The experience center is located within an existing 1500 square meter rectangular exhibition hall that is four storeys high. With heavy, concrete supports and a regular floor plan, the old structure was sterile and uninspiring.

 Image: http://www.chinese-architects.com

In order to create a stimulating and imaginative environment, Urbanus inserted a light and transparent free form structure within the existing exhibition hall.

 Image: http://www.chinese-architects.com

The interior of the building is also an experiment in the design of convertible spaces. Multifunctional in nature, they showcase the possibilities of space.

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.chinese-architects.com

Image: http://www.chinese-architects.com

Urbanus is a architecture and urban design practice with offices in Shenzhen and Beijing. The firm’s works have been featured in publications such as Abitare, a+u, and Domus.

References: Zhulong, HomeWorld, BuildHR, Chinese-Architects

Advertisements

Ordos Art Gallery by DnA


 Image: http://www.zhulong.com

Ordos Art Museum is located at the cultural centre of Ordos, a city founded in 2001 in Inner Mongolia. Designed by DnA, the museum houses a public exhibition space and a private research institution.

Image: http://www.chinese-architects.com

In the design of the gallery, much attention was given to integrate the building with the prairie landscape of Ordos.

Image: http://www.chinese-architects.com

In the design process, a continuous, linear route traced on the landscape constituted the basis of the eventual building form.

Image: http://www.zhulong.com

From the entrance, the visitor proceeds up the natural terrain of the dune’s slope, before descending back onto the ground floor. The end of the route also marks the conclusion of the public exhibition space, and the beginning of the private research institution.

Image: http://www.chinese-architects.com

The interior spaces vary in height, width and length according to the terrain.

Image: http://www.zhulong.com

Full height glazing brings the landscape into the interior spaces, while semi-enclosed courtyard spaces

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

DnA_Design and Architecture is a Beijing-based architecture firm headed by Xu Tiantian. 

Reference: Zhulong

 

 

 

 

Changxin Radio and Television Broadcasting Station by Integrated Architecture Studio, IA


 Image: http://www.zhulong.com

The Changxin Radio and Television Broadcasting Station by Integrated Architecture Studio, IA, is located in Zhejiang, China.

 Image: http://www.zhulong.com

Located in Meishan Park, the objective of the design was to ensure continuity between the building and its surrounding.

 Image: http://www.zhulong.com

One of the strategies adopted to connect the building to the park was the conception a strip of public garden that spirals up from the ground level to the roof level.

 Image: http://www.zhulong.com

A plaza in front of the building also functions as an outdoor amphitheatre where performances can take place. Steps leading to the building serves as the spectator stand.

 Image: http://www.zhulong.com

 Image: http://www.zhulong.com

 Image: http://www.zhulong.com

 Image: http://www.zhulong.com

 Image: http://www.zhulong.com

Integrated Architecture Studio, IA, is headed by architect Fu Xiao. Based in Nanjing, China, it works in collaboration with the architecture design and research institute of Nanjing University.

 

References: Zhulong

Office Building for Qingpu Private Enterprise Association by Atelier Deshaus


 Image: http://www.zhulong.com

Located in Qingpu District, Shanghai, Office Building for Qingpu Private Enterprise Association by Atelier Deshaus sits next to the Xiayang Lake. Measuring 60 meters on all sides, the design of the square building took as its utmost concern the surrounding natural environment.

 Image: http://www.zhulong.com

Paradoxically, the most prominent feature of the building, its free-standing exterior glass façade, also endows the structure with a transparency and delicate fragility that dematerializes it.

Image: http://www.zhulong.com

At the same time that the exterior glass façade delineates the building’s interior, it also dissolves that boundary by facilitating uninterrupted views between the surrounding environment and the office space.

Image: http://www.zhulong.com

The exterior glass façade is positioned 4 meters away from the main office building, allowing for a bamboo garden to be constructed in between. It also keeps out noise from a highway nearby.

Differing from the exterior glass façade, the curtain wall enclosing the main office building is screen-printed to provide sunshading.

Image: http://www.zhulong.com

Designed around a courtyard in the centre, the visual porosity of the screen-printed glass curtain wall allows views of neat, mediated greenery from the offices, in contrast to the relatively uninhibited nature that surrounds the building.

Image: http://www.zhulong.com

Pilotis free the ground floor, providing an uninterrupted visual axis from the central garden within the building to the natural environment outside.

Image: http://www.zhulong.com

In order to create a calm and soothing environment, the interiors of the building are kept white.

Image: http://www.zhulong.com

Atelier Deshaus is a Shanghai-based architecture firm founded in 2001. 

References: Zhulong, Deshaus

Songzhuang Artist Village by DnA


 Image: http://www.zhulong.com

Songzhuang Artist Village by DnA is a cluster of 20 SOHOs for artists located at the outskirts of Beijing. Songzhuang is one of the largest and most well-known artist community in China, and was once home to now internationally acclaimed artists such as Yue Minjun and Fang Lijun in the early 1990s.

Image: http://www.zhulong.com

All of the twenty studio units have different floor plans and configurations, each of which offers soothing views of the adjacent pond.

Image: http://www.zhulong.com

The functional requirements of working and living are used to determine the project’s form and layout, dividing each unit into two distinct components. The studio spaces are simple, rectangular volumes that rise 6 meters in height. The residential component takes on a more complex form that incorporates the living room, bedroom, kitchen, and toilet, measuring 3 meters in height.

Image: http://www.zhulong.com

The studio space is plugged into the living component, either on the same level, or via a staircase.

Image: http://www.zhulong.com

The unique layout of the village achieved by the configuration of the twenty different SOHOs result in peculiar spaces and surprising niches that facilitate interaction amongst the artists.

Image: http://www.zhulong.com

During arts festivals, the artist village opens its doors to visitors, and the public spaces between the units are used for the exhibition of artworks.

Image: http://www.zhulong.com

DnA_Design and Architecture is a Beijing-based architecture firm headed by Xu Tiantian. 

Via: Zhulong

Studi-o Cahaya by Mamostudio


© mamostudio

Studi-o Cahaya is a house, studio and art gallery designed by Indonesian architecture firm Mamostudio. The client is an avid photographer, painter and sculptor, thus inspiring a monolithic form for the house that serves as a channel and vessel for light.

© mamostudio

The exterior of the house is in unrelenting, brutal concrete, a rectilinear box with unframed planes of glass. 

© mamostudio

© mamostudio

© mamostudio

The first two floors serve as a home office for the client, while the third floor is an open plan gallery open to visitors.

© mamostudio

The central space of the house is a cavernous volume that appears to be sculpted from a triangular lattice grid. Awash with sunlight, the geometric space was sculpted out to allow light to penetrate all three levels. This dramatic section was borne out of a close study of the path of sunlight at various times of the day.

© mamostudio

The section of the house reveals how the rectangular box is displaced with a triangular grid within. Angled surfaces reflect light and reveal the sculptural properties of the space.

© mamostudio

Mamostudio is an architectural firm in Jakarta, Indonesia led by design principal Adi Purnomo.

Reference: http://archen.mr926.me/tag/mamostudio/