Art Museum of Yue Minjun by Studio Pei-Zhu


 Image: http://www.zhulong.com

The Art Museum of Yue Minjun, designed by Studio Pei-Zhu, is located near the Qingcheng Mountains, adjacent to the Shimeng River in Sichuan, China.

Image: http://www.zhulong.com

Yue is one of the most successful contemporary artist in China today, and is well known for his paintings that depict large, smiling figures.

Image: http://www.zhulong.com

The museum will house the works of Yue, and include an artist’s studio in addition to the exhibition space.

Image: http://www.zhulong.com

The form of the building was inspired by a river rock that principal architect Pei Zhu picked up from the site.

Image: http://www.zhulong.com

The exterior walls of the building are to be cladded in polished zinc, a material that endows the building with a futuristic appearance. At the same time, by mirroring its surroundings, the reflective surface also integrates the building into the natural environment.

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Studio Pei-Zhu is a Beijing-based architecture firm headed by principal architect Pei Zhu. The firm is behind the design of the Digital Beijing Building for the Summer Olympics 2008.

Reference: Zhulong

Ordos Art Gallery by DnA


 Image: http://www.zhulong.com

Ordos Art Museum is located at the cultural centre of Ordos, a city founded in 2001 in Inner Mongolia. Designed by DnA, the museum houses a public exhibition space and a private research institution.

Image: http://www.chinese-architects.com

In the design of the gallery, much attention was given to integrate the building with the prairie landscape of Ordos.

Image: http://www.chinese-architects.com

In the design process, a continuous, linear route traced on the landscape constituted the basis of the eventual building form.

Image: http://www.zhulong.com

From the entrance, the visitor proceeds up the natural terrain of the dune’s slope, before descending back onto the ground floor. The end of the route also marks the conclusion of the public exhibition space, and the beginning of the private research institution.

Image: http://www.chinese-architects.com

The interior spaces vary in height, width and length according to the terrain.

Image: http://www.zhulong.com

Full height glazing brings the landscape into the interior spaces, while semi-enclosed courtyard spaces

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

Image: http://www.zhulong.com

DnA_Design and Architecture is a Beijing-based architecture firm headed by Xu Tiantian. 

Reference: Zhulong

 

 

 

 

Changxin Radio and Television Broadcasting Station by Integrated Architecture Studio, IA


 Image: http://www.zhulong.com

The Changxin Radio and Television Broadcasting Station by Integrated Architecture Studio, IA, is located in Zhejiang, China.

 Image: http://www.zhulong.com

Located in Meishan Park, the objective of the design was to ensure continuity between the building and its surrounding.

 Image: http://www.zhulong.com

One of the strategies adopted to connect the building to the park was the conception a strip of public garden that spirals up from the ground level to the roof level.

 Image: http://www.zhulong.com

A plaza in front of the building also functions as an outdoor amphitheatre where performances can take place. Steps leading to the building serves as the spectator stand.

 Image: http://www.zhulong.com

 Image: http://www.zhulong.com

 Image: http://www.zhulong.com

 Image: http://www.zhulong.com

 Image: http://www.zhulong.com

Integrated Architecture Studio, IA, is headed by architect Fu Xiao. Based in Nanjing, China, it works in collaboration with the architecture design and research institute of Nanjing University.

 

References: Zhulong

Office Building for Qingpu Private Enterprise Association by Atelier Deshaus


 Image: http://www.zhulong.com

Located in Qingpu District, Shanghai, Office Building for Qingpu Private Enterprise Association by Atelier Deshaus sits next to the Xiayang Lake. Measuring 60 meters on all sides, the design of the square building took as its utmost concern the surrounding natural environment.

 Image: http://www.zhulong.com

Paradoxically, the most prominent feature of the building, its free-standing exterior glass façade, also endows the structure with a transparency and delicate fragility that dematerializes it.

Image: http://www.zhulong.com

At the same time that the exterior glass façade delineates the building’s interior, it also dissolves that boundary by facilitating uninterrupted views between the surrounding environment and the office space.

Image: http://www.zhulong.com

The exterior glass façade is positioned 4 meters away from the main office building, allowing for a bamboo garden to be constructed in between. It also keeps out noise from a highway nearby.

Differing from the exterior glass façade, the curtain wall enclosing the main office building is screen-printed to provide sunshading.

Image: http://www.zhulong.com

Designed around a courtyard in the centre, the visual porosity of the screen-printed glass curtain wall allows views of neat, mediated greenery from the offices, in contrast to the relatively uninhibited nature that surrounds the building.

Image: http://www.zhulong.com

Pilotis free the ground floor, providing an uninterrupted visual axis from the central garden within the building to the natural environment outside.

Image: http://www.zhulong.com

In order to create a calm and soothing environment, the interiors of the building are kept white.

Image: http://www.zhulong.com

Atelier Deshaus is a Shanghai-based architecture firm founded in 2001. 

References: Zhulong, Deshaus