Blur Hotel by Studio Pei-Zhu


Image: studiopeizhu.com

Blur Hotel by Studio Pei-Zhu is an additions and alterations project located in Beijing, China.

Image: studiopeizhu.com

The existing building, a government office described as a “backward looking pastische”, is located next to the Western Gate of the Forbidden City.

Image: http://www.chinese-architects.com

In order to integrate the building into the historic fabric of the area, a continuous and semi-transparent façade was wrapped around the government office.

Image: http://www.chinese-architects.com

Made in the image of a Chinese lantern, the building lights up at night to reveal the activities taking place within.

Image: studiopeizhu.com

Other strategies employed in the refurbishment include the integration of the building with its surrounding architectural typology of the courtyard house. This is achieved through the creation of alternating vertical courtyards by carving into the concrete slab floors of the existing.

In addition, the ground floor is also opened up by assigning to it public-oriented programs.

Image: studiopeizhu.comImage: studiopeizhu.com
Image: http://www.chinese-architects.com

Image: studiopeizhu.com

Image: studiopeizhu.com

Image: studiopeizhu.com

Image: studiopeizhu.com

Studio Pei-Zhu is a Beijing-based architectural firm headed by Pei-Zhu. Its designs have been featured on Domus and Architectural Record.

References: Chinese-Architects, Studio Pei-Zhu

Advertisements

One thought on “Blur Hotel by Studio Pei-Zhu

Rave and/or Rant

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s